Gruvevegen til Gursli gruver


View Larger Map

Startpunktet ovenfor Skåland

Gruveveien til Gursli gruver må ha vært et slit å frakte malm på under første verdenskrig. Når man tenker på hva de hadde av tekniske hjelpemidler den gang, er ordet «slit» det eneste jeg kan komme på. I dag er dette en flott vei å følge for oss som vil inn til Gullvann og gruvene der. Selv om det er svært bratt den første halvdelen av turen, er det godt å gå, gruveveien er i god stand til å gå tur på. Første halvtimen er som sagt i motbakke hvor du får god utsikt etter hvert.

Gruveveiens første del

Et lite stykke oppe i bakken åpenbarer det seg flott utsikt ut over Lundevann. Det er dette vannet som starter i Moi sentrum og går til Åna Sira. Det er forøvrig ett av de dypeste vannene vi har i Norge også.

Men dette er utsikten bak oss, vi skal videre mot toppen og over i retning Gullvann. Etter ca. 35 minutter runder vi toppen og vi får øye på Gullvann ett stykke forran oss.

 

Gullvann

Det er ved dette vannet gruvene ligger. Men først skal vi ned noen bratte bakker, fortsatt på gruveveien som her er noe mer uryddig.

Bakkene ned her er ikke like lange som bakkene vi nettopp har måttet gå opp, men de er betydelige her også. Denne «nedturen» er gjort på 15 minutter. Nede ved vannet er det i dag bare idyll, makan til flott plass skal vi lete lenge etter. Fiske i Gullvann krever fiskekort.

Jentehytta står det på skiltet her

Fra du kommer ned til Gullvann og bort til selve gruvene er fort gjort, det er bare å følge skiltene og veien. Når du er fremme kommer du først til «Jentehytta» hvor kokkene holdt til. Dette huset er nylig restaurert og malt rødt.

Rundt et par svinger til kommer du til selve plassen der malmen ble knust. En av knuserne står der fremdeles, rusten og ubrukelig selvfølgelig, men som et minne på svunnen tid.

Rasteplass ved gruvene

Her finner du rasteplass, med bord og postkasse, denne inneholder som vanlig bok å skrive seg inn i. Plassen tilhører også satsingen til Dalane Friluftsråd «Opplev Dalane». Mange flotte turer her.

Men…. Vær klar over at selve gruvene ligger et lite stykke forbi dette stedet. Skal du oppleve inngangspartiet til disse må du fortsette noen minutter til på gangstien langs vannet. Først kommer du til en enslig gruveinngang.

Stopp ved sperringene

Fortsetter du litt til, kommer du inn i en liten fjellhall med inngang til tre gruver. Vær klar over at det er forbudt å bevege seg inn i selve gruvene. Disse er sperret med gjerde og det er ikke lov å gå videre innenfor sperringen. I tillegg er det svært farlig også, så hold deg på utsiden av sperringene.

Man kan nesten se det for seg, hvilket arbeid de må ha hatt under første verdenskrig her inne.

Rester av en steinknuser

For dere som er mer enn gjennomsnitlig interessert kan vi fortelle at Lund kommune kan bidra med «gaidet tur» i gruvene. Da er det kjentfolk med. Dette er eneste måten å gå i gruvene på. Å bevege seg inn dit på egen hånd kan medføre livsfare og er som sagt strengt forbudt.

Det er en fantastisk tur dette. Går du samme rute frem og tilbake, noe de fleste gjør, tar det 2:30 i gangtid tur/retur.

Oppslagstavle ved gruvene

Men du må jo få med deg alt stedet har å vise frem, så en skikkelig pause er å anbefale, sett av tre timer så skal du ha greit med tid. Det er mulig å ta turen rundt Gullvann på turen tilbake, men da må du legge til en halvtime i gangtid. Det er også topptur i området, denne vil vi komme tilbake til senere. Vi valgte samme rute tilbake. Turen er noe av det flotteste vi har vært på og anbefales på det varmeste. Legg turen til Moi neste gang du skal på tur.

Flott gruvevei

Hvordan komme hit:  Kjør E39 til Moi og kjør inn i Moi sentrum. Kjør langs Lundevannet og følg veien som går mot «Hauge i Dalane». Da veien begynner å stige i terrenget kommer du til parkeringsplassen og starten på turen. Dette er godt merket. Det er bare tre – fire kilometer ut fra Moi sentrum.

 

 

Snøvær i det fjerne

En av gruvene

Nydelige Gullvann

Sol over Gullvann

Skilt med nye muligheter inne på heia

Utsikt over Lundevannet

 

Dette innlegget ble publisert i Lund, Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer, Tid: 3 - 5 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.