Prestaveien Lye – Ålgård


View Larger Map

Skuffende tavle

Prestaveien, ikke prestveien, går fra Lye til Ålgård. Kirken på Ålgård ble fra gammelt av betjent fra Lye og veien vi presenterer her er veien som ble brukt i flere hundre år. I dag er veien delvis i skog, delvis i åpent landskap og delvis på offentlig vei. Fra parkeringsplassen på toppen bak vidmøllene er det satt opp tavle. Men som bildet viser er dette skuffende saker, tavlen er fri for informasjon noe kommunene burde tatt tak i og rettet opp.

Vi har mottatt ny informasjon om historien til denne veien. Her gjengir vi denne i sin helhet:

»Hei , har en kommentar til turen Prestaveien Ålgård – Lye. Det skrives :Kirken på Ålgård ble fra gammelt av betjent fra Lye og veien vi presenterer her er veien som ble brukt i flere hundre år.
Det må stå kirken på Gjesdal . Folk fra Ålgård gikk til Gjesdal el .Time kirke på gudstjeneste , alt etter hvor de bodde i soknet – Før 1927 var begge kirkene under Time sokn. Presten bodde på Lye prestegård.

Ålgård kirke ble bygget av DFU ca 1927 og var i begynnelsen kapell under Gjesdal kirke da Gjesdal ble eget sokn . Lye prestegjeld med soknene Time og Gjesdal går tilbake til tida før reformasjonen. Det ble nedlagt fra 01.01.1927
Mvh Signe-Marie Dydland -Ravndal»

Prestaveien

Det er en grei tur å gå dette. For dem som ønsker å gå hele turen, skal man nok starte helt nede på Lye, men det vanligste er nok å starte med oppslagstavlen. Denne finner du enklest ved å kjøre opp fra Lye mot Melsvann. Før du kommer dit, går det en nærmest 180 graders sving/vei opp til venstre. Denne klarer du bare å kjøre opp om du kommer fra Lye, kommer du motsatt vei, vil svingen være så kraftig at det ikke vil la seg gjøre. Kjør opp her og til endes, så er du kommet til rett plass.

Historisk fortelling

Det er flere avstikkere fra Prestaveien, men det er bare å følge veien rett frem, så holder du deg på den, skal vi si, «smale sti» ? Etter noen hundre meter kommer vi til ei bronseplate som forteller en del av historien til veien (klikk på bildet for større visning).

Her kan man få inntrykk av at Lye var et mer betydningsfullt sted enn Ålgård fra gammelt av. Flott tiltak med å sette opp denne informasjonstavlen her.

Myrlandskap

Vi fortsetter vider gjennom skogsområder helt til vi kommer frem til en driftsbyggning og to privathus. Her følger vi veien gjennom gården og ut på asfaltert vei. Denne føges helt til vi kommer ut på veien som går mellom Ålgård og Lye.

Veien krysses her og vi fortsetter rett frem på andre siden. Vi er nå i meget åpent landskap. Her er det landbruket som dominerer og det er mye sau ute på beite.

Bærlandsnuten i bakgrunnen

Vi begynner nå å nærme oss «baksiden av Ålgård». Vi ser Berlandsnuten med masten på toppen, fra motsatt side av Ålgård sentrum. Bebyggelsen kommer nå svært nær oss, så vi bestemmer oss for å snu her. Tidsbruken på denne turen varierer på hvor du starter og hvor langt du går. Det stykke vi gikk ble 1:30 time hver vei, 3 timer til sammen.

Glem ikke å ta noen gode pauser og ha med deg mat og drikke på turen.

Hvordan komme hit:  Fra Bryne kjører du mot Lyefjell. Fortsett forbi Lye på hovedveien til du kommer til den «bratte» svingen som er omtalt i turforslaget. Kjør opp til venstre her og til bommen og tavlen.

Tavle langs veien

Juletredyrking

Vindmøllene på Lye

Bord og stoler – i stein

Flott landskap

Nærmere Ålgård

Dette innlegget ble publisert i Gjesdal, Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer, Tid: 3 - 5 timer, Time. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.