Håfjell


Vis større kart

Kodlidalen og første del av turen

På denne flotte høstdagen i slutten av september måned gikk vi til Håfjell. Du trodde kanskje denne toppen ligger i Hå kommune, men det gjør den ikke. Dette fjellet ligger i vakre Gjesdal. Utgangspunktet er det samme som ved en tidligere tur som gikk til Kodlifjell. Denne turen er en del lengre, ca 3,5 timer må du beregne med et par pauser innkludert. Det gode været må benyttes, vi har ikke hatt for mange solskinnsdager denne høsten her i distriktet.

Stigning opp mot Kodli

Turen starter ved Kodlidalen barnehage, på motsatt side av veien der. Denne barnehagen ligger ca. 300 meter innenfor Gjesdalhallen. Første delen går i bittelitt stigning som etterhvert flater ut. Skiltene og merkingen levner ingen tvil om hvor du skal gå.

Etter 20 minutter kommer vi til den første stigningen, skilting viser at vi skal opp i terrenget til venstre. På toppen av denne kneika kan de som ønsker ta en avstikker opp til Kodlifjell.

Ett lite tjern nedenfor Kodlifjell

Det skal ikke vi i dag, vi følger de blå merkene videre mot Håfjell som ligger et betydelig stykke lengre inne i heia. Etter allt regnet som er kommet ned i vår, sommer og høst, er underlaget vi går på vått. Her er det kun tette fjellsko eller støvler som egner seg om dagen.

Området videre er en blanding av bar hei, samtidig så det grenser opp mot beiteområder. Her oppe treffer du både ku og sau store deler av året.

Utsikt mot toppen

For å nå inn til Håfjell på denne etappen, blir vi ledet inn og på baksiden av toppen før selve stigningen opp begynner. Dette er ei kort, men betydelig kneik å forsere.

Vel oppe på den beskjedne toppen som rager kun 360 meter over havet, får vi storslagen utsikt.

Her i grenselandet til Høg-Jæren blir det ofte sånn da det er flatt og lite som står i veien for fin utsikt.

Toppen av Håfjell

Her oppe har du varde med postkasse og bok til å skrive navnet ditt inn i. Det er også satt opp skilt med navn og høydemeter toppen ligger på. Bare kikkerten mangler.

Vi har gått store deler av turen så langt i skjermet natur mot vinden, men på toppen blåste det en del. Det skal det vist gjøre i høyden på Høg-Jæren. Men for en vakker utsikt. Videoen under viser det, beklager vinden som høres godt.

Toppen av bakken

Dette er en rundtur, vi skal ikke samme vei tilbake som det vi tok opp. Følger du de blå merkene kommer du til en betydelig unnabakke rett etter du har startet på veien tilbake. Når du kommer ned til den første kjerreveien, tar du til høyre og over gjerdeklyveren, der kommer de blå merkene til syne igjen etter en liten stund. Det er lett å gå her, stien er tydelig, men det er bløtt i terrenget. Hold retning rett til venstre for Kodlifjell som er lett synlig der fremme.

Vakker natur

Nede ved neste vei, finner du et skilt til Håfjell, der du kommer fra. Her fortsetter du til høyre og etter et par-tre hundre meter er du fremme der stien delte seg på veien opp. Da har du kun de siste 20 minuttene gjennom Kodlidalen ned til bilen igjen.

Regner du 1:45 time på sløyfa opp og en time ned da denne er kortere, har du 2:45 i gangtid. Legg til 45 minutt med pauser, så har du en flott tur på 3,5 timer.

Vi vet at det er flere som ønsker å ta disse turene på hesteryggen. Denne turen egner seg dessverre ikke med hest. Til det er det for mange gjerder og gjerdeklyvere. Mye bløtt terreng og steinete bratte partier gjør det heller ikke spesielt fremkommelig på hest.

Hvordan komme hit:  Kjør til Meierikrossen på Ålgård og fortsett opp til Gjesdalhallen. Turen starter vis a vis Kodlidalen Barnehage 300 meter lengre inne enn Hallen. Her er det fine informative skilt satt opp.

Hu Nelli

Mange gjerdeklyvere underveis

Vi går forbi Kodlifjell på litt avstand

Godt skiltet ute i heia

Høstfargene er på vei…

Varden på Håfjell

Ja, sier seg vel selv

Flott topp

Retning Madland

Håfjell på avstand

På slutten av en fin dag dette

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Gjesdal, Normal, Rogaland, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.