Hårlandsnepane og Løkjelsvatenhytta

Zoomet bilde av Hårlandsnepane

På Hårlandsnepane har vi vært før, men aldri på sommeren. Det må det jo gjøres noe med. I starten av juni viser Etne fjellene seg fra sin beste side og vi er på plass. Det er flere veier opp hit, men vi velger den som har fått mest omtale. Trolig skyldes dette at ruten opp er så bratt at det må til med flere stiger i de bratteste partiene. Vaiere og kjetting er også satt opp mange plasser, dette for sikkerheten, men også for at du trenger dem for å trekke deg opp eller ned. Vi parkerer nede ved kraftstasjonen og starter fotturen opp veien videre. Oppe i bakken finner du skiltet du ser under her.

Vi følger veien oppover i starten
Langt oppe i veien blir vi ledet ut i heia
Det er flere påfyllingsplasser av vann oppover
Stien og merkingen er god, men den blir svært bratt
På deler av turen ser vi Nepane. (Zoomet bilde)
Vaier og kjetting er satt opp flere plasser

Det er vanskelig på bilder å gjengi hvor bratt det er, men flere av plassene er vaiere satt opp for å ta vare på sikkerheten, andre plasser for at du lettere skal komme deg opp. Men det er ikke farlig å gå her, for all del, dette fikser de fleste.

Det er noen våte partier, men der er det lagt ut plank
Men vi skal videre oppover i stiger
Flere andre kommer til og skal opp «dobbelstigen»

Når vi kommer opp av siste stigene, stiger det litt til. Og når du er kommet der det flater ut er du ved den «brune» markeringen. (Se kartet under) Her går snarveien over mot Hårlandsnepane. Ta til høyre her på relativt tydelig sti, men ingen merker. Den sorte markeringen er Hytta og den blå markeringen er Hårlandsnepane. Stien mellom hytta (sort markering) og Hårlandsnepane (blå markering) er nødet eller vardet om du kaller det for det. Snarveien fra det brune punktet går som du ser over til den nødlede stien som kommer fra hytta, der følger du nølingene helt ut etterpå. Er du utrygg på snarveien så går du rett frem ved det brune merket og over til hytta (sort). Her starter nølingen fra demningen 200 meter bortenfor hytta, du skal ikke over demningen, men den starter når du kommer bort til den, ut til høyre. Det er ikke skiltet eller rødmerket, bare nødet. Vi tar snarveien ut til Nepane da dette er greit å finne.

Kartreferanse for teksten over
Her har vi startet på snarveien
Blir det finere ?
Vi kommer bort til nødret sti fra hytta
Der zoomer vi inn hytta
Der borte ser du BAKSIDEN av Hårlandsnepane
Her er det masse stein å forsere for å komme opp

Nå er det svært viktig å komme med følgende informasjon. Det er ikke enkelt å komme helt opp på Nepane, her er det mye stein å klatre i og svært mange ser på dette som farlig. Og for mange er det også det det er, farlig. Det er store høyder her, og det kan gå veldig galt om man trør feil. Hårlandsnepane består av flere «Tenner» som stikker ut i «løse luften». Når du står på baksiden av disse og ser på den helt til venstre så sier flere at det går greit å gå opp til «nest øverste nivå», men den siste høyden er vanskelig å komme opp. Men den er kanskje enda vanskeligere å komme ned. Det er mye høyde her og det er ulent, det er faktisk ikke alle som skal helt opp, det er rett og slett for vanskelig. Har du høydeskrekk, trenger du ikke tenke på det en gang. VÆR FORSIKTIG HER OPPE !!! Vi var oppe på to av «tennene» denne gangen, og det er som før, de er krevende å komme opp på, men de er enda verre å komme ned ifra igjen. Flere flotte bilder ble tatt som du vil se under. I tillegg har vi vært så heldige at vi har fått lov å gjengi to Drone-filmer fra Hårlandsnepane. Det er Fotograf Svein Egil Økland i Ølen som har laget disse flotte filmene.

Hårlandsnepane. IKKE sitt på kanten, som han på filmen her.Vær så snill 🙂
Hårlandsnepane i Etne

Hjertelig takk til Fotograf Svein Egil Økland i Ølen.

Her er vi oppe på Hårlandsnepane og tar bilder
Hårlandsnepane
Det stuper utfor her ja

Etter å ha kommet oss helskinnet ned igjen fra to av utsiktspunktene her oppe, er det tid for mat. Og du som det smaker. Alt går ned på høykant. Har du ikke drikke med deg på denne turen, er det flere plasser å fylle flaskene. Det er bekker flere plasser. På tilbakeveien tar vi ikke snarveien vi snakket om, men følger nølingene tilbake til Løkjelsvatenhytta. Her traff vi en hyggelig fjellvandrer med hund. Vi ble igjen sittende å prate en god stund

Mellom Nepane og hytta
Der er demningen hvor den nødlede ruta ut går fra. Kun 200 meter fra hytta
Sikringshytta nærmest og hovedhytta bak. Haugesund turistforening. Flott hytte
Vi har bare en bil og må derfor ned igjen samme vei vi kom opp.
Nede ved vannet, kraftstasjonen, står bilen
Vi ser tilbake på dagens turmål. Zoomet bilde.
Uten zoom
Takk for turen

Hadde vi hatt to biler kunne en vært parkert på Skarstøl og vi kunne tatt en annen vei ned, men det får bli en annen gang. Takk for turen.

Hvordan komme hit: Kjør fra Haugesund til Etne på E-134. Fortsett litt forbi Etne til du kommer til avkjørselen som ser skiltet «Litledalen». Når du har kjørt ca. 7 kilometer kommer du til ei bru, og på andre siden står det et BITTELITE skilt «Hårlandsvegen», Du skal følge denne veien mot venstre. Kjør inn til kraftstasjonen og parker der. Ca. 10 kilometer er turen slik vi gikk den. Sett av 4-5 timer, så har du tid til pauser også

Skisse av tur
Turen vår
Turen går her
Dette innlegget ble publisert i Hordaland, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.