Hetland, Ualand, Bjørndalsniba, Herredsvela

Skilt ovenfor kraftstasjonen

Vi skriver 20 mars 2017 og skal ha en tur på høgjæren. Først av alt må vi si at denne turen er merket frem til Bjørndalsniba, etter dette er den umerket, men det er stier i området. Er du lokalkjent har du retningen og finner greit frem, hvis ikke er et kart en god løsning.

Vi starter ved Hetland kraftstasjon innenfor Ogna, her er det parkeringsplass for mange biler og godt skiltet videre.

 

Ognaelva

Turen starter på grusvei noen hundre meter i motbakke, etter noen få minutter kommer du til skiltet du ser over, derfra blir det et godt stykke i terreng. Herfra og opp til Ualand, eller Ueland som det står på noen skilt, følger vi Ognaelva som også er ei fin fiskeelv.

Etter 40 minutter er vi ute på grusvei igjen en liten stund, frem til Fiskehytta på Ualand. Her er det forøvrig postkasse med bok…. osv…..

Postkassen på Ualand

For deg som liker det, er det bare å føre opp navn og adresse samt dato i boka. Det er en mye besøkt plass dette, noe boka også forteller. Men vi skal videre til Bjørndalsniben. Da må vi tilbake et par hundre meter og til skiltkrysset.

Her er det lett å finne frem da det er både skilt og blå/rød merking. Første delen går på en slags grusvei, men langt fra den standarden du kom fra. Det er lettgått oppover her, så meterne flyr avgårde.

Postkasse og skilt på toppen av Bjørndalsniba

Etter en stund kommer du til et nytt og tydelig skiltkryss, vi skal til venstre her i retning Bjørndalsniba. Nå er vi helt ute i terrenget igjen. Det går litt opp og ned på knauser og berg og plutselig får du øye på varden. Det er litt klyving opp for det er en fin utsiktstopp der oppe.

Ny postkasse med ny bok venter på deg her oppe. Utsikten er god, selv på en så grå dag som da vi var her. Du ser store deler av sørlige Jæren herfra.

Homse gruver

Hele turen frem til dette punktet er godt skiltet og merket. Hvis du ikke er komfortabel med å gå uten merking, skal du gå samme vei tilbake til bilen. Vi Hadde bestemt oss for å gå over til Herredsvela i dag, dermed er resten av turen uten merking.

Vi går da ned på motsatt side av der vi gikk opp til varden. Her vil du også finne sti å følge videre. Denne er ikke like tydelig overalt, men den er der.

Bru etter rød hytte

Vi passerer etter en stund Homse gruver og fortsetter gjennom skogen ned til neste vann. Her finner du ei flott rød hytte, du skal forbi hytta og følge vannkanten videre. Det går en annen sti på baksiden av hytta også, men denne skal du ikke følge.

Etter noen minutter kommer du til brua du ser til venstre, du skal over denne og bort til det lille bygget du ser litt til venstre på andre siden.

Veien ut til Herredsvela

Herfra starter det en traktorvei du skal følge, denne går bort til Helle, her møter du grusveien (til høyre) som du skal følge hele veien ut til Herredsvela. Da får du ca. 30 minutt på grusvei til slutt.

Vi brukte rett over 4 timer på denne turen dette inkluderer pauser og fotografering. Turen er strålende hvis du klarer å finne frem det siste stykke på egenhånd. Hvis ikke snur du på Bjørndalsniba og går tilbake til Hetland.

Hvordan komme hit:  Vi parkerte først en bil på Herredsvela, for så å kjøre rundt til Søra Hetland innenfor Ogna. Vi parkerer med kraftstasjonen der, hvor også turen starter. Turen er ca. 15 kilometer lang. Drøye fire timer inkludert pauser. 

Turkart

Turkart med en «grovskisse» av turen

Tidlig på turen skal vi gjennom en barskog

Vi følger mer eller mindre Ognaelva oppover

Mot Ualand er siste stykket på vei

Her starter veien videre fra Ualand mot Bjørndalsniba

Grei gangvei i starten her

Hold til venstre her hvor veien deler seg

Her går vi av gangstien og ut i «vill» natur

Tenk så fint her blir når fargene i naturen kommer

Vi skal opp kanten til høyre der

Fin natur, kun fargene mangler

Der er Bjørndalsniba

Joda, vi skal opp

Homsevann

Liten varde på toppen

Vi er gått videre og ser tilbake på toppen her

Følger stien litt mot venstre

Her blir det fint litt lengre ut på våren

Homse gruver

Homse gruver

Stien mellom gruvene og den røde hytta

Over her etter hytta

Vei frem til Herredsvela

Dette innlegget ble publisert i , Normal, Rogaland, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.