Himakånå

Noen hundre meter på vei

Turen til Himakånå ble en stor og positiv overraskelse. Turen var rett og slett lekker, og det til tross for at den ikke var spesielt lang. Utsikten fra toppen er magisk og følelsen du får når du står å kikker utenfor stupet, må bare oppleves. Plassen blir derfor kalt «Nedstrands svar på Trolltunga». Vi starter fra Hindarvåg som ligger et par, tre kilometer vest for Nedstrand. Her er det stor fin parkeringsplass ved Jokerbutikken, rett ovenfor kirken.

Fine skilt

De første cirka 700 meterne følger vi hovedveien i retning Nedstrand. Det er satt opp håndlagede fine skilter på denne strekningen bort til der turen starter. Etter disse ca. 700 meterne kommer du til to skilter som viser deg hvor du skal ta av fra veien og opp i lia.

Som du ser på skiltene, er de merket med rød farge, noe som skulle tilsi at det skal være en krevende tur. Vi er ikke enige i dette, til det er turen for kort. Men den har en del høydemeter i stigning, det er klart.

Noe skog underveis

Fra disse skiltene starter du først på noe man kan kalle en gårdsvei i behagelig motbakke. Det går litt i etasjer oppover, så du får noen pust i bakken. Men etter hvert blir motbakkene noe kraftigere, for vi skal jo opp her, og høyden tas på ca. 1 time.

Vi blir ledet opp mot en gård, men den rødmerkede ruta leder oss inn i skogen og rundt gården, ikke gjennom den. Noen plasser er åpne og fine, så utsikten får du med deg etter hvert som du går. Hele Nedstrandsfjorden åpner seg her.

Skiltet oppe i bakken

Et godt stykke oppe i bakken kommer du til et stiskille, går du rett frem her, fortsetter du mot Stølanuten. Vi skal ikke hit i dag, så vi følger skiltet til venstre mot «Himakånå».

Legg her spesielt merke til at de har forandret fargen på skiltet, til blått. Det betyr altså at turen regnes for å ha en middels vanskelighetsgrad, noe som stemmer mye bedre med vår oppfatning også. Fra dette skiltet og ut til Himakånå tar det bare 15-20 minutter. Her har du også tatt det meste av høydemeterne.

En flott sensommerdag

Det er noe vått og en del «sorpe / gjørme» enkelte plasser, men dette er i disse dager i ferd med å rettes opp. Vi fikk vite av en hyggelig lokal kjøpmannen etter turen at det skal settes i gang arbeid med å bedre stien oppover, slik at den blir mindre våt og bedre å gå på. Trolig er stien mye bedre allerede om svært kort tid.

Etter cirka en time, pluss/minus, er du oppe ved Himakånå. Og hvilken utsikt du blir møtt med. Det er nesten umulig å vise deg dette på bilder, men vi skal prøve.

Himakånå igjen

Selve utspringet som er Himakånå stikker ut fra fjellveggen. Når du står helt ute på denne, skal du ikke ha høydeskrekk eller plages av høyder. Har du det, skal du ikke gå helt utpå. Her får du følelsen av å henge i løse luften. En helt absurd følelse der altså. Det er et par mindre utspring på rekke og rad ved siden av, disse er fine å gå utpå for å ta bilder. Utsikten er rett ned i Lysevannet, og da mener vi rett ned. Nå forstår vi hvorfor stedet har fått kallenavnet «Den lokale Trolltunga». Turen ned går samme vei, som du kom opp.

Hvordan komme hit:  Vi kjørte bil fra Stavanger til Judaberg på Finnøy. Herfra tok vi ferja til Nedstrand. (Legg merke til at ferjene går kun til Nedstrand to ganger til dagen) Når vi kjører i land på Nedstrand, følger vi hovedveien vestover, merket med Haugesund, men bare 2-3 kilometer. Da kommer du til Hindarvåg. Vi parkerer med butikken på motsatt side av Kirken her. Regner du en time opp og en time ned igjen, har du en tur som er gjort på et par timer, men du må legge inn god pause på toppen, for her er det bare flott. Sett av bort i mot 3 timer er vår anbefaling.

(NB!!! Det er fra 2020 laget gangvei på hele turen opp til Himakånå. Dette medfører at turen ikke lengre går i noe klassisk terreng, men på gangvei)

Turens første del etter du forlater hovedveien

Utsikten begynner å komme tidlig

Husk å lukke alle grindene etter deg

Vi stiger raskt

Følg hele tiden mot Himakånå, men glem den røde fargen, turen er ikke så hard.

Hvor mange røde merker ser du ?

Å, hvor det er vakkert

Fin sensommerdag

Det gjør jo ingenting at det er fint vær heller.

Vakker natur

Vi begynner å nærme oss målet

Flott utsikt

Her er «Hu»

Jippi

Nesten som et maleri

Utsikten er det lite å utsette på

Flotte plassen

Hindarvåg nede til høyre

Her kan man være lenge

Mediteres det tro ?

Takk for turen

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer, Tysvær. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.