Napen

Rutebeskrivelse. Klikk på kartet for større visning.

Start fra Nedre Moen

I dag skal vi til en av de høye toppene i Rogaland, ikke den høyeste, men en av de høye. Napen ligger mellom Sandsa og Stranddalen turishytter og den måler 1350 meter over havet. Her er du altså bokstavlig talt oppå taket i Rogaland. Og utsikten på godværsdager kan knapt vises på bilder, den må oppleves.

Vi er glade for å ha fått lånt karter av Svanhild Hjorteland Gbada, noe som gjør det mye enklere å vise deg veien frem til Napen. Tusen takk.

 

Flott vann og nydelig natur

Vi starter altså fra Nedre Moen ved Moavatnet, der hvor du ser den røde prikken på kartet. Det er en liten parkering her, pluss at det går an å parkere langs veien. Den første etappen går herfra og opp til den rødmerkede stien mellom Sandsahytta og Stranddalen hytta.

Det er den etappen du ser på kartet mellom den røde prikken og den blå prikken. Denne delen er ikke rødmerket, men det er meget tydelig sti og mange nødlinger, så her har du ingen problemer å finne frem.

 

Her skal du opp til høyre som skiltet viser

Når du kommer opp til den rødmerkede stien (ved den blå prikken) biter du deg merke i dette punktet, slik at du vet om det når du skal ned igjen. Herfra følger du rødmerkingen mot høyre, og det fortsetter du med helt til du kommer til et stiskille med skilter. Du er nå kommet til den grønne prikken på kartet øverst.

Her forlater du igjen den rødmerkede ruta og følger skiltet og nødlingene opp på selve Napen. Veldig tydelig sti og nødler.

 

 

 

Vestlig rute på vei ned

Den siste kilometeren opp til Napen er bratt, det skal koste litt å komme opp på 1350 meter over havet. Legg merke til at den siste delen opp, altså mellom den grønne og brune prikken på kartet, er det to tydelige stier. Den ene er trygt inne på fjellplatået, den østlige. Den andre, den vestlige, er mer spektakulær. Her er du mer på kanten av fjellformasjonen og får mer den «Stupfølelsen». Ta gjerne en vei opp, og den andre ned, hvis du da ikke har høydeskrekk. Har du det, tar du den østlige ruta begge veier.

 

Varden på Napen

Vel oppe på Napen mister du nesten pusten av en formidabel utsikt. Det er langt på vei umulig å vise dette på ei nettside, men vi skal prøve likevel. Her er du bokstavlig talt på taket i Rogaland. Her er det ingenting som står i veien for utsikten, det er kun været som kan ødelegge om du skulle være så uheldig. Se på bildene under, tar du ikke turen etter å ha sett dem, da skjønner jeg ingenting. Dette er en kongetur, verken mer eller mindre. Turen tilbake går i samme sti som du kom opp, den er like fin ned igjen.

 

Hvordan komme hit:  Med bil til Gullingen skisenter i Suldal. Herfra følger du skiltene mot Blåsjø, men du skal ikke så langt. Turen starter på Nedre Moen, der hvor den røde prikken er på kartet øverst. Vi målte turen til drøye 8,3 kilometer tur/retur. Men du skal vite at det er mye stigning her, så det tar mer tid enn på flatmark. Tid er alltid vanskelig å si, for folk er så forskjellige. Men hvis vi sier ca. 2 timer opp og litt mindre ned, så har du en tur på snaue 4 timer. Dette er i ren gangtid, alle pauser kommer i tillegg, så det er lurt å regne med 4-5 timer. Så er det den gamle leksa da, noen går raskere, men andre må også regne med å bruke mer tid.

Her starter vi turen

Det starter i motbakke med en gang

Raskt kommer vi opp på ei slette med et flott vann

Det er massevis av badekulper underveis

Stien og nødlingene første del er bare helt utmerket

Vi skal opp det skaret der, og da er vi nesten ved den rødmerkede stien

Er det ikke fint her ?

Her møter vi den rødmerkede stien. Vi fortsetter mot høyre

Her er det du skal gå av den rødmerkede stien på returen

Det går stadig oppover

Der fremme, oppe til høyre er Napen

Hvem kan dette være tro ?

Magisk landskap

Vi skal opp fjellryggen der

Litt før siste skiltkryss

Skiltet som står på tvers, som du ikke ser her, viser vei til Napen

Her skal du opp til høyre som skiltet viser

Nå forlater vi de røde merkene igjen og går over på tydelig nødlet sti

Utsikten begynner å komme

Helt bakerst, Sandsavann

Hit skal du på din neste tur…

Badekulper overalt

Varden på Napen

Blåsjømagasinet i bakgrunnen

Sterkt zoomet bilde. Ser du tunnelen ved Øvre Moen, der du startet turen til Stranddalen.

Sterk zoom. Blåsjø og den ene dammen

Blåsjø

Varden på Napen igjen

Det er bare å nyte

Flott

Vestlig rute på vei ned

Takk for turen

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Rogaland, Suldal, Tid: 3 - 5 timer, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.