Jonsåna, Øvre Espedalsstølen, Fannafjellet

Øvre Espedalsstølen

Vi er her inne i «gamle» Forsand kommune og skal ta turen til Fannafjellet. På denne turen går vi forbi både Jonsåna og Øvre Espedalsstølen i tillegg, så det er bare å glede seg. Stølsturer pleier ofte å være flotte turer. Dette er intet unntak. For å komme til parkeringsplassen, tar du av på «Stølsveien» midt i bebyggelsen i Øvre Espedal.

Her svinger du av
Følg veien forbi dette skiltet, helt til endes
Ved Stølsveiens ende parkerer du

Helt til endes på denne «Stølsveien» er det fin parkering. Her starter fotturen. Det er bratt oppover til stølen, men det er ikke så langt.

Her er starten på stien oppover
Vi skal over denne brua
Og oppover
Fossen i Jonsåna måtte sjekkes
Fossen i Jonsåna

På vei opp mot stølen måtte vi ut å se på fossen, et flott skue. Men vi er ikke kommet opp til stølen enda, så det er bare å komme seg tilbake på stien og fortsette. Når vi kommer opp til stølen flater det ut en lengre periode, og det blir lettere å gå.

En badekulp
Det er bratt oppover ja
Han bærer tungt han der
Siste kneika før stølen
Øvre Espedalsstølen var et virkelig flott skue
Flott støl

Men vi skal videre. Fannafjellet står majestetisk langt der fremme og «roper på oss». Det ser veldig langt ut, men underlaget er godt å gå på, så vi bruker mindre tid innover enn vi hadde regnet med. Visste du at det er et flyvrak her inne, et fly som styrtet under krigen i 1943 ?

Helt bak der ser du Fannafjellet, 854 moh.
Her zoomer vi det veldig inn
Det er god gangvei en kilometer forbi stølen
Så går vi over på enklere sti
Ser du Øvre Espedalsstølen der nede ?
Vi zoomer inn toppen på Fannafjellet igjen

Herfra blir vi ledet opp på siden av fjellet, og bak det. Oppstigningen er fra baksiden. Dette handler trolig om to ting. Vi kommer bort til flyvraket og at det er enklest å nå toppen fra denne siden.

Det var en virkelig fin dag dette
Vi er ved flyvraket
Trist syn
Vi skal videre oppover
Nå er vi i siste bakken
På baksiden
Der er toppunktet, kun en liten varde, men stor utsikt
Øvre Espedal nede i dalen der (Zoomet bilde)
Fannafjellet

Da var vi kommet opp på toppen, 854 moh. Flott utsikt mot stølen, Espedal og innover fjellene. I luftlinje er det ikke skremmende langt over mot Frafjordhatten heller. Men det er en annen tur.

Store vidder
Våren er ikke kommet like langt her oppe
Vår rute
Vi går samme vei tilbake

Hvordan komme hit: Kjør til Forsand, videre til Helle og Øvre Espedal. Fortsett inn Stølsveien til endes, her er det god parkering. Vi brukte 4,5 timer å gå denne turen. Men sett av tid til pauser og fotografering, 5-6 timer bør du regne da. Vi målte turen til 12,1 kilometer tur/retur.

Dette innlegget ble publisert i Forsand, Normal, Rogaland, Sandnes, Tid: 3 - 5 timer, Tid: Heldagsturer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.