Tverrgjøvle og Tosteinsjuvet

Øvre Tysdalsvatn

Som du ser i overskriften på turen her, så står det «Tosteinsjuvet» og ikke Torsteinsjuvet. Joda, jeg vet at kartene opererer med sistnevnte navn, men Tosteinsjuvet er riktig. Dette har vi fra sikre lokale kilder. Et du i båt på Øvre Tysdalsvatn, ser du opp der, og det er to store steiner på hver side av juvet som forklarer navnet. Altså «Tosteinsjuvet». Nok om det. Turen starter ca. 500 meter før den store parkeringsplassen på Nes i Årdal. Her er det tydelige skilt, og merkingen oppover starter også herfra. Det er kun plass til 2-3 biler her, så om det ikke er plass, må du kjøre inn til Nes å parkere, og gå tilbake disse meterne.

Her starter turen
Svært bratt oppover
Og utsikten kommer fort

Hvordan kan vi få forklart hvor bratt det er oppover. Jeg vet ikke, men en person kalte det «stigebratt» en gang. En god betegnelse, selv om den er noe spissformulert. Du må altså bare være forberedt på svært bratt stigning første del. Men etter å ha stanget i denne bakken en stund, flater det etter hvert ut, og du er da så høyt oppe at du er over tregrensa. Utsikten kommer i flere retninger, her får du også sett Ryganfossen fra laaaang avstand.

Gården Åse og Ryganfossen (med zoom)
Med mye zoom
Visste du at det er en tur dit fra Nes ? (mye zoom)

Denne flotte fossen kan du lese om som egen tur på nettsiden vår, da starter du på Nes og går opp, det tar en snau time opp, litt mindre tilbake. Men det er altså en helt annen tur.

Første mål, Tverrgjøvle, 620 moh
Som om fjellet er «revnet»
Det er brattere enn det ser ut for
Ved Tverrgjøvle
I enden av vannet, er du «nesten» i Årdal

Tverrgjøvle, jeg har latt meg fortelle at fjellkjeden på et vis, er revnet noe, om jeg har forstått det riktig. Der hvor postkassen står, er det det eneste punktet du kan gå forbi, det er ikke mulig verken lengre til venstre eller høyre. Snedig formasjon. Opp hit er turen rødmerket, men her er det slutt. Vi skal videre til Tosteinsjuvet, og det er altså uten merking. På vei bort følger vi kanten ut mot Øvre Tysdalsvatnet, noe som i ettertid viste seg å være unødvendig.

Vi ser tilbake mot Tverrgjøvle
I retning Trodla-Tysdal
Vi zoomer alt vi kan og får øye på Trodla-Tysdal

Trodla-Tysdal ligger betydelig lengre inne enn bilde over kan gi inntrykk av, her zoomes det så mye vi makter og klarer. Vi kan også legge til at turen dit, er en egen tur som starter fra Kleivaland i Hjelmeland. Også dette er en fantastisk fin tur som du finner på nettsiden vår….. Men vi skal videre.

Før Tosteinsjuvet, og det er høyt ned
Det er et voldsomt bratt juv dette
Stuper ut fra et fredelig parti på toppen
Film fra Tverrgjøvle og Øvre Tysdalsvatn

Det er vanskelig å fange på bilder og film hvor brutale disse to juvene er, det må oppleves i levende live. Så her må du bare ta turen. Har du barn med, må du passe på dem, for det er noen bratte stup utfor, så man kan ikke, og skal ikke, trø feil. Nå viste det seg at det var en opptråkket sti tilbake fra Tosteinsjuvet og til Tverrgjøvle, denne var mye greiere å følge, og den gikk mer på toppen av fjellryggen. Så vet du det. (Ingen rødmerking).

På toppen var det bedre sti ja
Nede i dalen der, står bile parkert
Fargene var ikke kommet i høyden enda
Og der var Ryganfossen igjen (Mye zoom)
Så er det over Tverrgjøvle og ned samme vei igjen

Tilbake ved Tverrgjøvle dukker rødmerkede opp igjen og vi følger samme vei ned, som opp. Vi kan nevne at det går an å gå videre fra Tosteinsjuvet og over mot stien som går mellom Viglesdalen og Trodla-Tysdal. Her er det INGEN merking og du er avhengig av å gå etter kart. Det er en betydelig lengre tur hvor du skal være i grei form for å ha glede av. Dette er altså noe helt annet enn turen som er beskrevet her.

Kart over turen Tverrgjøvle og Tosteinsjuvet

Hvordan komme hit: Fra Stavanger, kjør Ryfylketunnelen til Solbakk, fortsett til Tau og i Retning Årdal. 4-5 kilometer før Årdal, tar du av til høyre, merket «Nes». Turstart ca. 500 meter før du kommer til Nes. Skiltet. Rødmerket til Tverrgjøvle, ingen merker mellom Tverrgjøvle og Tosteinsjuvet (Som på kartet heter Torsteinsjuvet) God tur.

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Hjelmeland, Rogaland, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.