Melderskin

Melderskin

For noen få år siden fikk vi en anbefaling fra en leser om å ta turen til Rosendal og Melderskin. Bedre sent enn aldri sies det, nå har vi vært der. La det være helt klart, turen er såpass krevende, at den har fått kategorien «Sort tur» i DNT sitt system. Det er det samme som at turen regnes som svært krevende. Om du ikke er i god form, vil du bare plage deg selv med å gå opp hit. Men nå skal vi ikke skremme folk vekk heller, det er mer en velmenende informasjon om at turen helt fantastisk, men svært krevende.

Startpunkt

Parkeringsplassen ligger litt oppe i en bakke, ikke langt fra det kjente Baroniet i Rosendal. Skiltingen er meget god fra Rosendal sentrum og opp til parkeringsplassen, så det er ikke noe problem. Etter å ha parkert bilen starter vi å gå på en vei noen få hundre meter. Etter noen få minutter blir vi ledet inn i heia og første delen er i motbakke, men ikke særlig bratt.

Vi traff denne «nysgjerrigperen» rett opp i bakken

Men rett etter dette går vi inn i skogen, motbakken her er svært bratt. Det er bare å ta det i det tempoet som er behagelig for deg, for motbakken er svært lang og enda mer bratt. Svetten siler, ingen grunn til å legge skjul på det, blodpumpa arbeider også godt, heller ingen grunn å legge skjul på. Men vi stiger raskt oppover i høyden.

Flott i Rosendal

Rosendal

Høyere og høyere

Stigningen på fotturen er på i underkant av 1300 meter.

På et par plasser er det laget til «trappetrinn» for å lette fremkommeligheten. Et flott arbeid som er utført her. Stien er trygg og god å gå i om du ser bort fra at det er bratt. Det fortelles at turen kan være glatt i fuktig vær, noe som nok forsterkes både oppover og nedover i så bratt terreng.

Her ser du noen av trappene

Fin merket tur, med både skilter og rødmerking

Et utsiktspunkt oppe i bakken

Herfra går stien over til underlag med stein

Fra utsiktspunktet i bakken, starter turen med å gå over på stein. Det er mye steinur videre, ikke bare det, men mye. Vi stiger fortsatt og får ikke flatere terreng før etter vi er kommet forbi 1100 meter over havet. Men før dette skal vi opp ei god steinur.

Vi skal altså oppover her…

Det er bare å stå på

Så flater det ut, en kort periode

Vi kommer etter hvert opp på en flate. Her får vi avløsning fra motbakkene, men tro ikke at vi er fremme, neida.. Inne på sletta renner det noe vann, noe du må benytte deg av om du er i ferd med å gå tom for drikke, for du finner ikke vann etter dette. Det er i det hele tatt et svært godt poeng å ha med mye drikke på denne turen, vann finner du ikke mye av.

Dette vannet var like kaldt som om det kom fra kjøleskapet.

Stigningen er ikke slutt, det er bare å kjøre på

Det var mange som hadde tatt turen denne flotte dagen

Så nærmer vi oss toppen, og varden ligger oppe på et platå. 1426 meter over havet. En fantastisk utsikt og et landskap du må høyt opp for å få med deg. Ser du på bildene og videoen under, ser du rett inn i snøplatået på Folgefonna, isbreen. Du er svært nære isbreen når du er på toppen av Melderskin. Herfra ser du mer enn breen, du har utsikt over store områder i Sunnhordland. Er du i god form og har gått en del krevende fjellturer, er denne å anbefale på det varmeste. Er du ikke i form, så står du over.

Der er varden på Melderskin

Høyt og luftig

Vinteren er nok hard oppi her

Folk koser seg på toppen

Ser du Folgefonna i bakgrunnen ?

 

 

Folgefonna bak

Folgefonna

Artige fjellformasjoner

1426 meter over havet

Fin dag

På vei ned igjen

Godt stykke nede i bakken

Vi nærmer oss bilen

Hvordan komme hit:  Kjør til sentrum av Rosendal, der er det meget godt skiltet opp til parkeringsplassen som er utgangspunktet for turen til Melderskin. I gangtid brukte vi  6:40. Men vi hadde noen småstopp på vei opp og ned, og en lengre pause på toppen, så tidsforbruket ble med dette rundt 8 timer på turen, tur/retur.

Vår rute

 

 

Oversiktskart

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Hordaland, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.