Ritlandskrateret i Hjelmeland

Ritlandskrateret

Vi er tilbake på Kleivaland i Hjelmeland kommune for å gå rundturen til Ritlandskrateret. Vi var her i fjor høst i et ufyselig vær, denne gangen var håpet om å få noen finere sommerbilder. Vi var vel sånn noenlunne heldige med været, og mye heldigere enn i høst. Etter å ha parkert på den store parkeringsplassen på Kleivaland, er det bare å følge skiltene mot utsiktspunktet som er bygget opp for å få bare oversikt over selve krateret. Turen oppover er enkel og følge på varierende traktorvei og ute i terrenget. Vi runder først gjennom et gårdstun og videre er det bare å følge skiltene.

Kleivaland. Vi skal starte inn porten der borte
Gjennom et gårdstun
Den første biten er den samme som til Melands Grønahei
Flott elv å følge et stykke
Virkelig en fin plass å gå tur
Følg mot «Utsikt Ritlandskrateret»

På bilde over skiller vi lag med turen mot Melands Grønahei. Senere på rundturen kommer vi inn på den stien igjen, men det tar vi senere. Vi skal til venstre på bilde over. Det er mange skilt på vei opp, du følger bare «Utsikt Ritlandskrateret».

Vi tar en del høyde på traktorvei
Til vi nesten når høyden for utsiktspunktet
Legg merke til dette stiskille

Når vi er ferdig med veien, og har gått noen minutter ute i terrenget, kommer du til dette stiskille. Det skal du bite deg merke i. Det er her du skal tilbake til når du skal gå rundturen og følge nederste skiltet på vei tilbake. Men først skal vi opp til den flotte gapahuken på utsiktspunktet, det er å se på som en bitteliten avstikker.

Ser du gapahuken mellom trærne ?
Der er den
Du sitter inne i den og har panoramautsikt til Ritlandskrateret
Ritlandskrateret
Stort krater
Vi zoomer det litt inn

Vi ble sittende her lenge, lenge denne dagen. Godt vær og flott utsikt, samt god mat i sekken gjorde det til en fornøyelse å være her. Det er satt opp flere skilt på Gapahuken som forteller historien om meteornedslaget for millionvis av år siden. Etter lang pause skal vi videre, vi går rundturen og ikke samme vei tilbake. Men vi må de få hundre meterne tilbake til stiskille som nevnt over. Der følger vi mot Kleivaland, og det går nå bratt nedover. Vi skal ned på selve flaten i bunnen av Ritlandskrateret.

Altså, ned her
Du følger bare nedover, hele tiden her
Til slutt er du nede på stien som går mot Melands Grønahei igjen. Du skal IKKE over denne brua, men gå motsatt vei.
Vi skal tilbake mot parkeringen igjen, du følger skilt «Kleivaland»
Vi er nå nede i det flate Ritlandskrateret
Helt i den flate bunnen

Det er påfallende flatt i bunnen her, og det over et større område. Joda, det er nok et meteorkrater dette. Videre er det flere våte partier vi har foran oss på tilbaketuren. Etterhvert følger vi elva tilbake, det er den samme du gikk ved helt i starten av turen.

Det er rødmerket tilbake herfra
Vi har vært inne i naturreservatet, men går nå ut av det
Denne snåle broa skal du heller IKKE over
Vi følger elva store deler av tilbaketuren
Her ville noen sperre veien for oss, men vi kom forbi
Artig steinformasjon
Vi er straks tilbake på Kleivaland
Takk for turen

Hvordan komme hit: Starter du i Hjelmeland, kjører du mot Vormedalen, fortsett litt til, så kommer du til krysset som viser inn til høyre mot Kleivaland. Kjør veien til endes. På parkeringsplassen her er alt godt skiltet videre. Vi målte rundturen til 7,5 kilometer. I gangtid bruker du kanskje et par timer, men legg til tid både på toppen ved utsiktspunktet og nede i krateret. Sett av tre timer så har du veldig god tid.

Skisse av turen
Dette er rundturen vår
Vi er her
Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Hjelmeland, Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.