Rundtur til Stranddalen

Smørslagjo

Øvre Moen

Stranddalen har vi vært på før, men denne gang skal vi forsøke en liten rundtur. Starten er på Øvre Moen og vi følger den rødmerkede løypa inn til Turisthytta. Tilbaketuren er ny for oss, men den gir turen en ny dimensjon og flere opplevelser. Vi får blant annet oppleve «Smørslagjo», en artig steinformasjon du bør få med deg. Fra Øvre Moen som du ser til venstre, er det ca. 2 timer å gå inn til Hytta.

 

«Eselører»

Mye av stigningen på turen inn til den betjente Turistforreningshytta tas på turens første tredjedel. Her synes flere at turen er tung, men når du er oppe på toppen blir alt mye enklere innover. Til deg som ikke har vært her før, så får du øye på hytta tidlig, men du blir litt «lurt», det er lengre å gå, enn det kanskje ser ut for. På toppen av den første kneika, skal du se etter «Eselørene» du ser til høyre her.

 

Stranddalsgubben

Rundturen tilbake, kommer inn igjen på den rødmerkede stien ved dette punktet, så vet du det. Men vi følger det rødmerkede stien inn. Cirka halvveis, kommer du til «Stranddalsgubben», en gubbe i fjellet som er et tydelig ansikt fra en bestemt vinkel. Det står skilt her, så du går ikke glipp av «han».

Nå følger vi videre små vann, krysser et par elver og flotte små viker. Store deler av turen har du Stranddalen turisthytte i syne. Fra cirka 23 juni til cirka 23 september, er hytta betjent. En av de flotteste hyttene i fjellheimen i Ryfylke. Her serveres både frokost, Lunch og middag. Alt hjemmelaget.

 

Artig sak

Vi var på dagstur og fikk med oss Lunchen. Nydelig mat og god avslapping før vi startet tilbaketuren. Rundturen går først mot denne så artige steinen «Smørslagjo», den er skiltet til fra Stranddalen. Første delen er rødmerket, men så kommer du til skiltet som peker mot steinen etter ca. 20 minutter, herfra er det nølinger (varder) som gjelder. Steinen er synlig uten problemer herfra.

 

Nødling / Varding

Etter en pause ved Smørslagjo, fortsetter veien videre, og er nødet (vardet) vekk fra den rødmerkede stien du kom fra. På et platå`etter noen minutter er vardingen noe uklar, all den tid det er for mange varder i flere retninger, dreier du mot høyre, er du på rett vei. Etter hvert kommer du tilbake på den rødmerkede stien, på toppen av den første harde kneika. Der med «Eselørene» som nevnt tidligere.

 

Ned mot Øvre Moen

Herfra er det bare å gå ned bakken igjen mot Øvre Moen der bilen står parkert. Turen ble målt til ca. 13 kilometer. I turtempo anbefales 4 timer pluss, på rundturen, kanskje 4-5 timer. Men det er mye fint å se på turen, så legg til tid for dette. Er du vant å gå i fjellet, er dette en overkommelig tur, andre kan oppleve det som litt krevende i bakken opp. Denne er noe dryg for enkelte.

 

Hvordan komme hit:  Kjør til Gullingen skisenter i Suldal og fortsett inn Blåsjøvegen. Godt skiltet til Stranddalen og Blåsjø herfra. Når du kommer til Øvre Moen, står det slike skilter som Turistforeningen setter opp, det står «Stranddalen». Her parkerer du, her starter turen.

Øvre Moen, du ser stien i bakgrunnen

Ferdig med første harde bakken

Midt mellom hytta og Øvre Moen er du oppe i drøye 1000 moh

Han må du ha med deg

Stranddalsgubben

En av de fineste plassene dette

Godt og varmt, men kong vinter vil ikke helt gi seg

Stranddalen turisthytte

Etter mat og pause skal vi skal mot Smørslagjo

Vi tar farvel med Stranddalen

Her tar vi av fra den rødmerkede stien. Nå er det nølinger som gjelder

Der er den

Naturen byr på mangt

Smørslagjo

Her går den nødlede stien tilbake mot Øvre Moen

Noe klarer å karre seg fast her oppe også

Temperaturen er meget god, men vi blir minnet på at vinteren her oppe er lengre enn ved sjøen

Rett foran oss her, er vi tilbake på den rødmerkede stien vi gikk på vei inn.

Start Øvre Moen

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Normal, Rogaland, Suldal, Tid: 3 - 5 timer, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.