Skomakarnibba i Vikedal

Skomakarnibba i Vikedal, 300 meter over havet

I dag skal vi til et utsiktspunkt som er meget spesielt. Den har flere likhetstrekk til «Himakånå i Nedstrand» og «Hårlandsnibbene i Etne» da det er ei fjellhylle som stikker ut i «løse lufta» med et fryktinngytende stup utfor på alle kanter. Ei lokal Trolltunge kan du si. Vi må si det med en gang, har du barn med deg her, må de passes på, svært godt, her er det ikke rom for å trå feil. Blir denne plassen kjent har den alle muligheter til å bli en turistattraksjon, hverken mer eller mindre. Det er selvfølgelig mulig å gå raskeste vei, opp og ned. Men det er merket rundtur Balaheia også, det er denne rundturen vi skal gå.

Ved denne tavla starter turen ovenfor Vikedal

De første meterne følges en bratt smal vei.

Rødmerking og skilter er helt upåklagelig

Veien går raskt over på sti

Kanskje du synes dette ble vel mye «rot»…

Stien og merkene gjør noen artige vendinger underveis, men det er ofte en årsak til det, så du følger bare blindt merkene oppover. Turen er ikke lang og alt etter form og tempo er du oppe ved skiltene etter 35-40 minutter. Vi går ut fra turtempo i motbakkene her.

Frodig og fint, med gode rødmerker

Skomakarnibba er en liten avstikker. Senere skal vi til Bala videre

På vei ut til Nibba

Det er skilter absolutt overalt her

Vi skal NED til Skomakarnibba. Utsiktspunktet er opp til venstre

NED til Nibba er det noe bratt, så tau er satt opp for dem som ønsker litt hjelp

Her er utsikten fra Skomakarnibba

Noen ganger gir turene mer enn man kanskje ser for seg på forhånd. Dette er en sånn tur. Det er ikke alltid turen trenger å vare i mange timer, langt til fjells, noen ganger holder det med kortere turer. Du tenker kanskje at 300 mester over havet ikke er allverden, men når du står med tærne ute på denne skomakernibba og nesten ser ned i pipa til dem under, gir det en følelse du bare får når du er tilstede selv. For her er det fritt fall på alle sider og jeg må si det en gang til, barn må passes på utpå her. Hvis de i det hele tatt skal ut hit da, det må også vurderes.

Du må se hvor du setter foten her

Men kjekt, ja jøss

 

 

«Sagn forteller oss at en skomaker måtte sitte her oppe å lage et par sko som straff. Nesten ferdig mistet han nåla utfor, og så ingen annen utvei enn å hoppe etter den…» La oss håpe det ikke er noe i sagnet da..

Vikedal

Postkassen er her, selvfølgelig

Jeg nevnte tidligere at det er mulig å ta korteste vei opp og ned, da vil du bruke 1 time og 15 minutter i gangtid. Legger du til 15 minutter for fotografering, og så må du jo få med deg utsikten, så har du en tur på 1,5 time. Men det er rødmerket tur rundt Balaheia, og vi går rundturen. Da kommer vi opp til et utsiktspunkt på 370 moh. Godt skiltet ut til dette også. Så vi går dit.

På vei opp på Balaheia

På toppen er du ikke i tvil om hvor du skal ut for å få mer utsikt

Og enda en postkasse, den vet du hva inneholder….

Enda høyere over Vikedal og Vindafjorden

Vi passerer Tednavatnet

Et lite stykke til, så bærer det nedover igjen

Vi skal ned til den nærmeste veien

Ryfylke er flott

Da er vi nede ved veien igjen

Følg veien til venstre i 4-5 minutter, så er du ved bilen igjen

Hvordan komme hit:  Kjør til Vikedal i Vindafjord i Ryfylke. I sentrum ved brua, tar du av på FV-745 og parkerer ved gården 100 meter bortenfor tavla til Skomakarnibba. (Se kartene under) Går du hele runden, noe vi anbefaler, bruker du kanskje et par timer, pluss/minus. Alt er rødmerket og skiltet.

Rødt merke: Parkering
Blått merke: Skomakarnibba
Sort merke: Balaheia

Rødt merke: Parkering
Blått merke: Skomakarnibba
Sort merke: Balaheia

 

 

Dette innlegget ble publisert i Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer, Vindafjord. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.