Stora Blåfjell

Stora Blåfjell

Stora Blåfjell er det høyeste punktet du kan nå i Hjelmeland kommune. Intet annet sted i Hjelmeland ligger høyere enn dette. For å være nøyaktig, så snakker vi om 1254 meter over havet. Starten på turen ligger noen få meter inn i Suldal ved Førrevassdammen. Vi starter altså ved den gigantiske Førrevassdammen i Blåsjø, dette er den eneste dammen som er bygget i betong her oppe. Starten på turen er å gå over dammen.

Vi starter her

Og vi går over den gigantiske dammen

Tørrlagt Førresjuv

På andre siden av dammen følger vi veien et stykke

Midt på dammen ligger grensen mellom Suldal og Hjelmeland, så det er ikke mange minuttene vi er i Suldal på denne turen. Vel over betongreisverket fortsetter turen på grusvei et lite stykke. Etter noen minutter kommer du til skilter der du tar av fra veien. Det er fire skilter her. Eidevatn, Storstein, Blåfjellhytta og Kodejakt. Her skal du inn til venstre.

Inn til venstre ved disse skiltene

Inn ved disse skiltene til venstre

Vi må berømme Hjelmeland kommune som arrangerer «Kodejakta» hvert år. Hele ti turer har de hvert år i denne hyggelige «konkurransen». Det gjør at flere turer blir merket, som tidligere ikke var det. I år er denne turen merket for første gang. Det vil si, Turistforeningen har merket løypa til Eidevatn, men det er initiativtakerne til «Kodejakta» som har merket opp til toppen av fjellet. Veldig bra gjort dette.

Lite vann i Blåsjø i år. Har vel ikke regnet på 2-3 måneder.

Det er noe sjarmerende i landskapet når du kommer så høyt opp

Snaufjell

Sjarmerende flott

Etter skiltene er det bare å fortsette etter de røde merkene i retning Eidevatn. Men for all del, vi skal ikke så langt, ikke på noen måte. Blåsjø sirkler seg rundt berg og fjellnabber, akkurat som det skulle være små fjordarmer. Selv om denne sommeren er rekordtørr, så er det flere små vekster å se underveis. Om man tar seg tid å se etter da. Det er satt opp ei bru for å forsere en av disse «Fjordarmene» i Blåsjø, denne brua er et meget solid håndverk, så det er ikke noe problem.

Flott bru

Brua er 100 prosent trygg.

Det er altså denne «armen» vi skal over

Blåsjøområde

Her skal du ta av fra stien du har fulgt til nå.

På bilde over ser du skiltet som viser vei til Stora Blåfjell. Her skal du opp til høyre og det er nå snaue 200 meters stigning, og ca. 2 kilometer å gå, opp til varden på toppen. Vær klar over at det er et lite stykke opp og et stykke innover før du er fremme. I 2018 er dette en tur som er med i «Kodejakta», derfor er skiltet UNDER satt opp på toppen. Det kommer trolig bare til å stå her i 2018. Dette gjelder skiltet under altså.

Skiltet står trolig her, kun i år.

Men på vei opp kan du fylle drikkeflaska i det klareste vannet

Ryfylkeplatået

Den lille varden på Stora Blåfjell

Vannet er så klart at det er litt nifst…

 

Vi zoomer inn Napen

Det er ikke mye som sperrer for utsikt på 1254 meter over havet

Beskjeden varde

Vi er startet tilbaketuren

Hvordan komme hit:  Vi målte turen til snaue 16 kilometer tur/retur. I turtempo og alle typer pauser medberegnet, brukte vi i overkant av fem timer på turen. Selve gangtiden er neppe mer en fire time og kanskje litt til. Kjør til Gullingen skisenter i Suldal og kjør inn Blåsjøveien. Skiltet «Blåsjø». Etter Øvre Moen, kommer du inn til første tunnel, kjør gjennom denne til høyre og gjennom neste tunnel. Nå kommer du ut ved Blåsjø. Kjør rett frem ut av tunnelen noen få hundre meter. Når veien deler seg, tar du til høyre (Viktig). Kjør denne veien helt til du kommer til Førrevassdammen. Her startes turen over betongdammen. God tur.

Skisse av turen

Toppunktet skal være 1254 moh

Graf

Start turen ved den røde pilen

 

 

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Hjelmeland, Rogaland, Suldal, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.