Stora Blåfjell

Her starter vi

Stora Blåfjell ligger i Hjelmeland kommune og det er kommunens høyeste fjell. Her oppe er du 1254 meter over havet. Turen startes fra Førrevassdammane ved Blåsjø, her er du i Suldal kommune med noen få meter. Man starter altså på mer enn 1000 meter over havet.

Vi starter med å gå over den største dammen og over på andre siden. Her starter rødmerkingen langs anleggsveien, men det er ikke noen skilter her.

 

Først over dammen

Uansett er det ikke noe problem, for vi følger veien et lite stykke. Store deler av denne turen er merket, men ikke alt. Den rødmerkede ruta går under toppen på Stora Blåfjell, så her må man finne frem selv, det kommer vi tilbake til.

Etter å ha gått over dammen følges veien ca. 1 kilometer. Følg med i veikanten ned en lang slak bakke, her finner du ut at de røde merkene tar ut til venstre og ut i terrenget. Viktig at du får med deg dette og ikke fortsetter veien derfra.

 

Hengebrua

Herfra er det ganske kupert videre innover. Det er ikke de store bakkene, men de er mange og du får en “berg og dalbane” følelse. Et stykke inne på heia får du være med over ei flott hengebru også, denne er solid og forseggjort så dette går fint.

Her har “noen” virkelig gjort et godt arbeid.  Det går slag i slag innover og så nærmer vi oss punktet der vi skal forlate den rødmerkede ruta. Det er et flott landemerke som forteller når du er der og det er ikke å ta feil av.

 

Du skal opp til denne steinen

Oppe på fjellet, til høyre for den rødmerkede stien, ser du en svær stein. Her skal du opp og det er denne delen som ikke er rødmerket. Når du kommer opp til denne store steinen, vender du innover mot høyre. Du ser noen topper der, men det er ikke toppen vi skal til. Men du skal innover i den retningen.

Når du går innover her vil du etter hvert se den lille varden som står på toppunktet på Stora Blåfjell. Når du ser varden, er du ikke i tvil at du er fremme.

 

 

Blåsjø

Utsikten her oppe er fantastisk og du har tydelig utsikt til Napen som rager i terrenget mot nord. Den zoomes inn i starten av videoen. Her har du utsikt til store deler av Blåsjømagasinet også for dem som vil se hvor gigantisk dette anlegget er. Tilbaketuren tok vi ned på motsatt side av der vi tok opp til den store steinen, så det ble en liten ekstrasløyfe på noen hundre meter. Ellers var turen den samme begge veier. Vil du oppleve noe nytt, er dette turen å se på til neste gang. Se kartene under.

 

Hvordan komme hit:  Kjør bil fra Gullingen skisenter i Suldal og inn til Blåsjø.  Når du kommer ut av begge tunnelene ved Blåsjø, deler veien seg raskt. Du skal følge veien som går mot høyre så langt du kommer. Den stopper ved Førrevassdammane, her er parkeringsplass og stor tavle. Turen starter over dammen. Vi målte turen til 16,6 kilometer tur/retur. Det går 4,5 til 5 timer å gå. Legg til tid for pauser så har du en tur på mer enn 5 timer, noen vil si 5-6 timer.

Først over dammen

Kart 1

Kart 2

Den er en kilometer lang

Midt på demningen er kommunegrensen

På andre siden følger du veien et stykke

Her i denne slake bakken må du se etter de røde merkene, de går ut av veien til venstre.

Det ligger et ødelagt skilt også der du tar av, men dette er ikke godt å få øye på. Det står skrevet med tusj “Blåfjellhytta” på det om du skulle få øye på det.

Turen er bare vakker innover

Ser tilbake mot demningen

Blir det finere enn dette ?

Fine dagen

Du går mye i dette terrenget

Flott hengebro

Krystallklart vann

Zoomet inn steinen du skal opp til, ut av løypa

Mot Blåsjø igjen

Snøen fra i fjor

Vi trodde vi skulle hit, men neida

Det er Stora Blåfjell

Litt av Blåsjø igjen

Der fremme ser du varden

Vi nærmer oss

Der var vi fremme

Napen zoomet inn fra Stora Blåfjell

Tror du det er værhardt her på vinteren ?

Vestover

På fylkets tak

Vi er på vei tilbake, ser du Napen bak der ?

Tilbake til demningen igjen. Takk for turen

Dette innlegget ble publisert i Hjelmeland, Rogaland, Suldal, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.