Stakkestad – Valhest


Vis større kart

Turtekst

Turtekst

Vi har tatt turen til Tysvær Kommune i Nord-Rogaland. Her skal vi opp på en topp som var ny for oss, men som vistnok er svært kjent blant folk som bor på Haugalandet. Det forstår vi godt, utsikten fra Valhest er fantastisk.

Det er blitt oss fortalt at du kan gå til Valhest fra tre ulike utgangspunkt. Den kanskje mest brukte løypa går fra Stakkestad, og det er denne vi valgte oss ut til turen i dag.

Lett terreng i starten

Lett terreng i starten

Etter at bilen er parkert, starter turen gjennom et gårdstun, her er det svært godt skiltet og du er aldri i tvil om hvor veien går. Vi havner fort ut i mer ulendt terreng, fortsatt er stien tydelig og merkene gode, selv om en oppfisking av malingen hadde vært på sin plass.

Men for all del, det er lett å gå her. Etter å ha forsert ei større slette med noe myrete partier, stiger det oppover. Vi skal jo til en topp, så da må det jo det.

Snaufjell

Snaufjell

Utsikten begynner allerede å gjøre inntrykk. Etter første kneika, er det fortsatt stigning inntil neste kneik. Nå nærmer vi oss platået Valhest ligger på. Siste stykket går på snaue fjellet, nesten som svaberg. Ut fra dette er det lett å tenke at vi er kommet svært høyt opp, men det er ikke tilfelle.

Valhest ligger bare på 313 meter over havet, men gir storslagen utsikt likevel. Men hvorfor er det så bart her oppe ?

Vakker natur

Vakker natur

Trolig ligger svaret i at det må være svært værhardt her, noen kaller det for «Nordavind fra alle kanter». Det er vanskelig å finne annen forklaring på det. På litt over 300 meters høyde er vi vandt til at det er mer vegitasjon.

I jevnt tempo bruker du 1,5 time opp og 1,5 time ned igjen. Er mindre barn med, må du regne et par time hver vei. Legger du inn et par pauser underveis og på toppen, har du en tur på ca. 4 timer.

Hvordan komme hit:  Kjør fra Aksdal og i retning Haugesund. Når du kommer til Førre, er det skiltet inn til Stakkestad. Turskiltingen er god, og du blir lett ledet ned til parkeringsplassen og utgangspunktet for turen. God fornøyelse.

God informasjon

God informasjon

Sommer i Tysvær

Sommer i Tysvær

Steinsetting langs løypa

Steinsetting langs løypa

Flott årstid

Flott årstid

Farger i naturen

Farger i naturen

Tydelig gangsti

Tydelig gangsti

Det bærer oppover

Det bærer oppover

Flott utsikt

Flott utsikt

Valhesten

Valhesten

Joda, Valhest

Joda, Valhest

Ingen tvil her heller

Ingen tvil her heller

Utsikt, ingen mangelvare

Utsikt, ingen mangelvare

Flott plass

Flott plass

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Normal, Rogaland, Tid: 3 - 5 timer, Tysvær. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.