Uburhedlaren


Vis større kart

Gamle Oltedal kraftstasjon

Gamle Oltedal kraftstasjon

Det er mange turer som kan skilte med krigshistorie i Rogaland. Dette gjør at turen får en ekstra dimensjon og man får lære litt mer historie i tillegg til selve turen.

Vi starter fra Gamle Oltedal kraftstasjon som vist på bildet til venstre. Denne ligger bare noen steinkast fra Oltedal sentrum, helt nede i dalen. Turen er ikke lang, og hadde det vært et mål, kunne du unnagjort denne på snaue timen.

Fin vei innover

Fin vei innover

Men hvorfor skal du nå det ? Turens første del er meget lett, vi går på fin opparbeidet gangvei. Det er kun de siste 10 minuttene som er litt mer krevende. Her er det motbakke opp til selve Helleren og det er en del større steiner å forsere.

Du går lett inn her på en halvtime, og du må regne noenlunne det samme tilbake. Så får du legge til det du ønsker av pauser i tillegg.

Spesiell stein som ligger her

Spesiell stein som ligger her

Etter ca. 10 minutters gange kommer vi til en stor stein som «er skiltet» med navnet «Trongasteinen». Hva som menes med dette vet vi ingenting om. Kanskje noen lesere kan hjelpe oss med dette ? Ved denne steinen går det en merket sti oppover i fjellet, du skal ikke dit. Fortsett videre på traktorveien, etter noen få meter kommer du til ei grind som du skal gjennom og ca. 500 meter etter grinda kommer du til skiltet som fører deg opp i heia mot Uburhedlaren.

Det blir brattere også

Det blir brattere også

Nå er det slutt på den lette delen av turen, vi kommer ut i bratt terreng. Her er det mye klyving fra stein til stein, enkelte plasser er det satt opp trapper for å klare de største utfordringene. Etter kort tid dukker Uburhedlaren frem der oppe, man ser vindu og dør klart, samt denne svære steinblokka som ligger over og danner dette store «hulrommet». I 2013 er det noe uvirkelig over stedet, det er vanskelig å se for seg at over 100 mann overnattet her i starten på 2. verdenskrig.

Flott informasjon

Flott informasjon

For oss som er for unge til å ha opplevd krigen gir det likevel noen glimt om hva som skjedde her oppe i 1940, noe av det kan man kanskje tenke seg til, andre ting står på tavlen som er slått opp ved inngangen. Denne er forøvrig både på Norsk, Engelsk og Tysk. Over Helleren ser vi den store steinblokken som har lagt seg over og som faktisk har en «nødutgang» på baksiden. Dette må ha sikret utgang fra Hedlaren om ingangspartiet i fronten skulle bli stengt.

Kraftstasjonen

Kraftstasjonen

Det er ingen hard tur dette, tvert imot. De fleste vil klare denne turen «på strak arm».

Hvordan komme hit: Kjør inn i Oltedal, helt nede i dalen ved spisestedet der. På motsatt side av hovedveien finner du kraftstasjonen. Parkeringsplassen og skiltene starter rett før du kommer bort til Kraftstasjonen. God tur.

Uburhedlaren

Uburhedlaren

Ubur

Ubur

Utsikten fra Uburhedlaren

Utsikten fra Uburhedlaren

Fra steinblokken som ligger over Hellaren

Fra steinblokken som ligger over Hellaren

Bratt og frodig terreng her inne

Bratt og frodig terreng her inne

 

Naturstol underveis

Naturstol underveis

Mengder av skilt viser vei

Mengder av skilt viser vei

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Gjesdal, Lett, Rogaland, Tid: 0 - 1 time, Tid: 1 - 3 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.